I si el catal¨¤ estigu¨¦s repuntant?
El percentatge de joves que tenen el catal¨¤ com a llengua inicial ¨¦s netament superior al percentatge de la poblaci¨® m¨¦s gran
L¡¯Enquesta d¡¯Usos Ling¨¹¨ªstics de la Poblaci¨® (EULP) ¨¦s l¡¯enquesta de refer¨¨ncia de la Generalitat i del gremi socioling¨¹¨ªstic, per¨° no ¨¦s l¡¯¨²nic instrument que ens proporciona dades sobre la situaci¨® de les lleng¨¹es a Catalunya. L¡¯any 2022, nom¨¦s un any abans que comenc¨¦s el treball de camp de l¡¯EULP 2023, es van donar a con¨¨ixer els resultats de l¡¯Enquesta de Caracter¨ªstiques Essencials de la Poblaci¨® i els Habitatges de 2021 (ECEPOV en castell¨¤). Tot i que el t¨ªtol no ho indica clarament, l¡¯ECEPOV est¨¤ en la l¨ªnia de l¡¯EULP i cont¨¦ preguntes sobre la llengua inicial, el nivell de coneixement de les lleng¨¹es i la freq¨¹¨¨ncia d¡¯¨²s en tres ¨¤mbits concrets (la fam¨ªlia, les amistats i la feina/escola). L¡¯ECEPOV va treballar amb una mostra de 49.120 persones, nombre que contrasta amb la mostra real de 8.682 de l¡¯EULP. D¡¯altra banda, l¡¯ECEPOV t¨¦ un avantatge sobre l¡¯EULP: aix¨ª com l¡¯EULP investiga les persones de 15 anys o m¨¦s, l¡¯ECEPOV compr¨¨n la poblaci¨® de 2 anys i m¨¦s. En altres paraules, ens dona informaci¨® sobre una franja d¡¯edat crucial per a la reproducci¨® de la llengua (2-15 anys) que l¡¯EULP simplement omet.
Segons l¡¯ECEPOV, el 29% de la poblaci¨® t¨¦ el catal¨¤ com a llengua inicial en solitari i l¡¯11% l¡¯hi t¨¦ juntament amb el castell¨¤. Aquest 29% de l¡¯ECEPOV ¨¦s calcat del percentatge que dona la pregunta hom¨°loga de l¡¯EULP. En canvi, segons l¡¯ECEPOV hi ha gaireb¨¦ el doble de biling¨¹es inicials que a l¡¯EULP.
M¨¦s interessants que aquesta difer¨¨ncia s¨®n les semblances entre totes dues enquestes pel que fa a la situaci¨® del catal¨¤ entre les franges m¨¦s joves de la poblaci¨®. Si el catal¨¤ estigu¨¦s vivint un proc¨¦s cl¨¤ssic de substituci¨®, el que esperar¨ªem ¨¦s que el percentatge de persones que tenen el catal¨¤ com a llengua inicial s¡¯an¨¦s reduint entre la poblaci¨® m¨¦s jove, com a conseq¨¹¨¨ncia de la interrupci¨® progressiva de la transmissi¨® ling¨¹¨ªstica entre les generacions. Curiosament, al catal¨¤ li passa al rev¨¦s: l¡¯¨²s del catal¨¤ amb els fills segueix essent netament superior a l¡¯¨²s del catal¨¤ amb els pares.
El socioling¨¹ista Joaquim Torres, un dels pocs que ha analitzat les dades de l¡¯ECEPOV, va fer sevir l¡¯¨ªndex de vitalitat ling¨¹¨ªstica intergeneracional (IVLI) per saber qu¨¨ estava passant amb la llengua inicial i l¡¯edat. Explicat r¨¤pid: l¡¯IVLI s¡¯obt¨¦ comparant la poblaci¨® gran (60 anys i m¨¦s) i el grup m¨¦s jove (de 2 a 19 anys); si l¡¯IVLI ¨¦s positiu, vol dir que la posici¨® del catal¨¤ avan?a en disminuir l¡¯edat; si ¨¦s negatiu, vol dir que el catal¨¤ retrocedeix. Doncs b¨¦, Torres va posar en relleu que, en el cas de la llengua inicial, l¡¯IVLI ¨¦s positiu: el percentatge de joves que tenen el catal¨¤ com a llengua inicial ¨¦s netament superior al percentatge corresponent de la poblaci¨® m¨¦s gran.
Com que a l¡¯EULP li falta la poblaci¨® de 2-15 anys, no podem fer els mateixos c¨¤lculs que va fer Torres amb l¡¯ECEPOV. Per¨° amb les dades que s¨ª que t¨¦ l¡¯EULP 2023, podem observar una circumst¨¤ncia que no casa amb la idea de la substituci¨®: el percentatge de joves de 15-29 anys que tenen el catal¨¤ com a llengua inicial supera ¨¤mpliament el percentatge corresponent de la seg¨¹ent franja d¡¯edat. Passa exactament el mateix amb la llengua d¡¯identificaci¨® i la llengua habitual.
Intentant reduir a un titular la seva valoraci¨® de l¡¯EULP, el conseller de Pol¨ªtica Ling¨¹¨ªstica, Xavier Vila, va dir que ¡°hi ha partit¡±. Ves que no l¡¯estiguem guanyant.
Albert Branchadell ¨¦s professor al Departament de Filologia Catalana de la UAB.