En menys d¡¯un minut
Em sento com un gran agent contaminant de l¡¯opini¨®: ning¨² necessita tantes idees, tantes microreflexions de n¨ªnxol. Per¨° s¡¯ha de generar contingut i, si pot ser, en un ¡®reel¡¯ ben curt
Arribo a aquest final de curs esgotada. Amb la l¨°gica que qualsevol viv¨¨ncia pot esdevenir contingut, podria escriure aquesta columna sobre el meu esgotament, i seria una merda, per¨° no passaria res, perqu¨¨ l¡¯anterior va ser un ¨¨xit. Seguir la mentalitat del hit, del gol. I sabeu que puc ser d¡¯all¨° m¨¦s c¨ªnica, per¨° m¡¯hi resisteixo: encara tinc una mica d¡¯amor propi. Durant aquest curs una de les noves preocupacions que he desenvolupat, i que contr...
Reg¨ªstrate gratis para seguir leyendo
Si tienes cuenta en EL PA?S, puedes utilizarla para identificarte
Arribo a aquest final de curs esgotada. Amb la l¨°gica que qualsevol viv¨¨ncia pot esdevenir contingut, podria escriure aquesta columna sobre el meu esgotament, i seria una merda, per¨° no passaria res, perqu¨¨ l¡¯anterior va ser un ¨¨xit. Seguir la mentalitat del hit, del gol. I sabeu que puc ser d¡¯all¨° m¨¦s c¨ªnica, per¨° m¡¯hi resisteixo: encara tinc una mica d¡¯amor propi. Durant aquest curs una de les noves preocupacions que he desenvolupat, i que contribueix notablement al meu esgotament, ¨¦s la quantitat de pensaments que llan?o a internet. Em sento com un gran agent contaminant de l¡¯opini¨®: ning¨² necessita tantes idees, tantes microreflexions de n¨ªnxol. Per¨° s¡¯ha de generar contingut i, si pot ser, en un reel de menys d¡¯un minut.
Les xarxes socials s¡¯han convertit en el gran abocador de la cultura. Un sector m¨¦s preocupat per com es ven que en qu¨¨ ven ¡ªsi ¨¦s que ha de vendre alguna cosa. Els comunicadors han esdevingut influ¨¨ncers, i els influ¨¨ncers han esdevingut alg¨² respectable ¡ªtrobo a faltar quan totes est¨¤vem d¡¯acord que les influ¨¨ncers eren tontes; ara, en canvi, les entrevistem. Ho tuitejava Joel D¨ªaz: ¡°La gent ¡®de xarxes¡¯ est¨¤ assolint cotes de poder absolutament delirants en tota mena d¡¯organitzacions. Pol¨ªtics, cuiners, m¨²sics, periodistes, tot d¨¦u fotent el gilipolles perqu¨¨ l¡¯hi diu un farfolla amb un m¨¤ster. Cal dir prou. S¨®n ells que estan al nostre servei, i no al rev¨¦s.¡± ?s una tend¨¨ncia a la qual ens hem sumat indiscriminadament: fil¨°sofes, escriptores, fins i tot partits pol¨ªtics d¡¯esquerres ja prefereixen arribar a m¨¦s gent que fer-se entendre.
Recordo quan em va arribar a la b¨²stia el programa electoral de Vox per primera vegada. Un pamflet amb deu manaments ¡ªmai m¨¦s ben dit¡ª clars i punyents: davant d¡¯un suposat problema, una soluci¨®. Com feien Pablo Iglesias i la seva troupe, el m¨¦s important era arribar a les masses, i per tant simplificar el contingut. El fi justifica els mitjans, de tota la vida, vaja. Pensava que l¡¯esnobisme catal¨¤ ens salvaria d¡¯aquestes estrat¨¨gies tan barroeres, per¨° ha estat decebedor comprovar que 3Cat, el nou canal de TV3 en qu¨¨ totes diposit¨¤vem tantes esperances, es construeix a base de v¨ªdeos de menys d¡¯un minut i comunicadors obligats a actuar com a influ¨¨ncers.
Les conseq¨¹¨¨ncies de la tiktokitzaci¨® del pensament s¨®n esgarrifoses. Per¨° sembla que linxaments p¨²blics setmanals a qualsevol valent, conegut o an¨°nim que s¡¯atreveixi a donar una microopini¨® no s¨®n suficients per frenar la m¨¤quina i replantejar-nos si val la pena la viralitat per sobre de tot. Si juguem al joc de la s¨ªntesi, del resum, del llenguatge planer com a bandera comunicativa, si volem generar un nou statement a cada programa ¡ªperqu¨¨ en menys d¡¯un minut no pots generar res m¨¦s¡ª, la resposta que rebem ¨¦s el fanatisme. Tuitaires amb l¡¯actitud de votants de Vox encoratjats a dir la seva perqu¨¨ se senten interpel¡¤lats. Per¨° aix¨° era el m¨¦s important, no? Interpel¡¤lar l¡¯espectador; fer arribar el nostre programa electoral a qualsevol preu.