Andrea Gumes: ¡°Els ¡®reels¡¯ es carregaran els p¨°dcasts¡±
La presentadora del nou programa cultural de 3Cat, ¡®Nervi¡¯, s¡¯emmirallava amb Bibiana Ballb¨¨ i seria feli? fent un magaz¨ªn de tarda colze a colze amb Mari Pau Huguet
No deu ser una casualitat que el nom del programa de 3Cat que presenta Andrea Gumes (Barcelona, 1987), Nervi, lligui tan b¨¦ amb el car¨¤cter d¡¯aquesta periodista, que s¡¯ha fet popular entre el p¨²blic m¨¦s jove, sobretot femen¨ª, al p¨°dcast Tardeo de Primavera Sound. No para de xerrar i gesticular quan parla de la comunicaci¨®, que ent¨¦n com una forma bidireccional de relacionar-se amb l¡¯audi¨¨ncia. Potser per aix¨°, reconeix que li es...
Reg¨ªstrate gratis para seguir leyendo
Si tienes cuenta en EL PA?S, puedes utilizarla para identificarte
No deu ser una casualitat que el nom del programa de 3Cat que presenta Andrea Gumes (Barcelona, 1987), Nervi, lligui tan b¨¦ amb el car¨¤cter d¡¯aquesta periodista, que s¡¯ha fet popular entre el p¨²blic m¨¦s jove, sobretot femen¨ª, al p¨°dcast Tardeo de Primavera Sound. No para de xerrar i gesticular quan parla de la comunicaci¨®, que ent¨¦n com una forma bidireccional de relacionar-se amb l¡¯audi¨¨ncia. Potser per aix¨°, reconeix que li est¨¤ costant trobar-se c¨°moda en el nou programa, perqu¨¨ encara no t¨¦ clar a quina audi¨¨ncia es dirigeix. El que no dubta ¨¦s que s¡¯emmirallava en la Bibiana Ballb¨¨ que presentava Car¨¤cter o ?nima, i que seria un somni per a ella fer un magaz¨ªn de tarda colze a colze amb la Mari Pau Huguet.
Pregunta. Quins han estat els grans canvis de passar d¡¯un p¨°dcast a un programa de televisi¨®?
Resposta. El principal canvi ¨¦s el llenguatge audiovisual. M¡¯he criat mirant tele, per¨° t¡¯hi emmiralles i penses que algun dia voldries arribar a la televisi¨®. Estava molt c¨°moda en el p¨°dcast i ho veia com un canvi org¨¤nic, el pas seg¨¹ent, i ara m¡¯adono que s¨®n dues disciplines totalment diferents. T¡¯adones que s¨®n llenguatges i temps molt diferents i que costa m¨¦s que l¡¯altre estigui c¨°mode. ?s impossible oblidar els micros i les c¨¤meres. Ha sigut molt m¨¦s dif¨ªcil del que pensava, i ara valoro molt¨ªssim tot el que veig a la televisi¨®. No nom¨¦s el contingut, sin¨® la realitzaci¨®. Quan llegia les primeres cr¨ªtiques de Nervi, que deien que es notava que hi ha pocs recursos, pensava: com ho saben? I despr¨¦s em fixava en altres programes on es veu que hi ha molts m¨¦s recursos i me n¡¯adonava. Est¨¤ sent un m¨¤ster de televisi¨®.
P. Ha deixat anar que s¡¯emmirallava, en quins professionals pensava?
R. A mi m¡¯agradava molt el magaz¨ªn de tarda, he sigut molt de la Mari Pau, de la J¨²lia Otero i de l¡¯Albert Om a El club. Per mi all¨° era confort, gent que m¡¯acompanyava els migdies mentre dinava amb ma mare i em quedava enganxada a la tarda amb alguna cosa. I per mi un referent en aquest sentit ha sigut la Bibiana Ballb¨¨. Al programa de l¡¯Om ensenyava els v¨ªdeos de YouTube, en aquell moment era una persona que coneixia molt internet, i despr¨¦s vaig seguir Car¨¤cter i ?nima. Jo he escoltat la m¨²sica, he vestit i he anat als llocs que m¡¯ha dit Bibiana Ballb¨¨.
P. Era perfil de cultura al canal 33?
R. S¨ª. Vaig escriure molts mails a Car¨¤cter com a estudiant de Periodisme i he escrit molts mails per treballar. Eren programes que m¡¯agradaven molt i m¡¯agradava molt la tele. Quan Goroka va fer Car¨¤cter no s¡¯havia vist mai all¨° a la televisi¨®.
P. Pensava comen?ar l¡¯entrevista dient-li que ¨¦s la nova Bibiana Ballb¨¨...
R. No, tant de bo... Gemma Ruiz, J¨²lia Beltran, Bibiana Ballb¨¨ o Jofre Font s¨®n persones que han anat fent feina de formigueta, parlant de cultura i creant agenda... i jo pensava que volia ser com ells. I ara els tinc al costat, compartim redacci¨® amb Marcians.
P. Les xifres d¡¯audi¨¨ncia de Nervi per ara no s¨®n gaire optimistes.
R. Per mi tota persona que hi hagi a dos quarts de dotze mirant la tele ¨¦s un aut¨¨ntic miracle. El que em passa amb Nervi ¨¦s que no s¨¦ qui hi ha al darrere. A Tardeo, amb el temps sabia a qui parlava. I a Nervi no s¨¦ qui est¨¤ mirant la tele i aix¨° em t¨¦ una mica insegura. Em pregunto a qui m¡¯estic dirigint, si li agrada el to, si l¡¯agenda t¨¦ sentit... em sento a cegues.
¡°Amb ¡®Nervi¡¯ em sento a cegues, no s¨¦ qui hi ha al darrere i aix¨° em t¨¦ una mica insegura¡±
P. Potser el p¨²blic ¨¦s molt m¨¦s ampli que el p¨²blic n¨ªnxol de R¨¤dio Primavera Sound.
R. Com que hi ha hagut tants canvis... En un altre moment hauria pensat en els meus pares, per¨° ara estan a Prime Video i estan m¨¦s al dia que ning¨² de s¨¨ries. El que els agrada de TV3 ho miren a la plataforma. Si la generaci¨® dels meus pares no ¨¦s el referent, qui hi ha?
P. Amb la cr¨ªtica de Quadern, va saltar de seguida dient que no eren un equip de joves.
R. Tinc 36 anys i l¡¯equip no ¨¦s jove. Potser la mitjana ¨¦s de 50 anys.
P. Per¨° per qu¨¨ va saltar tan r¨¤pid?
R. Per qu¨¨ em preguntava qu¨¨ fa semblar que som joves a Nervi. Era una manera de rebaixar-lo?
P. No vol ser la jove periodista?
R. ?s que no ho soc. Va ser evident quan feia La Turra amb l¡¯Alba Riera al canal Eva. Quan et veus envoltada de segons quins joves... Jo noto la dist¨¤ncia amb els tiktoks. Jo no dir¨¦ ¡°pec¡±, per¨° tampoc dir¨¦ ¡°com parleu els joves¡±... Per¨° sentia que era el moment d¡¯asseure¡¯m a la taula dels grans.
P. No hi estava c¨°moda?
R. S¨ª que hi estava c¨°moda. Volien cares joves i ho agraeixo. A mi m¡¯encanten els v¨ªdeos de la Sofia Coll. Si em posen a fer de Sofia Coll en un carrer amb gent borratxa ho far¨¦, per¨° comen?a a haver-hi una dist¨¤ncia. I jo que sempre m¡¯he queixat de l¡¯embut que no ens deixen passar, no puc estar fins als 40 anys al canal Eva. I em va sortir l¡¯oportunitat de Nervi, si no, hauria continuat. S¡¯intenta rebaixar o infravalorar quan es parla de contingut jove? Aix¨° em preguntava. A m¨¦s, acabava de portar Josep Abril.
P. Aquesta entrevista va ser una tria seva?
R. Totalment. Jo tinc un full en blanc. Les entrevistes les produeixo i les escric jo.
P. Tamb¨¦ s¡¯ha criticat que TV3 agafi continguts i gent de p¨°dcasts per¨° a la vegada els encotilla.
R. Ning¨² des que he entrat a Nervi m¡¯ha dit qu¨¨ haig de dir, tinc llibertat absoluta. I aleshores jo em pregunto, qu¨¨ ha passat? I ¨¦s totalment autocensura: ¨¦s el que jo m¡¯imagino que s¡¯ha de fer a la televisi¨® i que li agrada a la persona que mira un programa de cultura de TV3. Estic passant per una esp¨¨cie d¡¯autocensura?
P. Aleshores el format est¨¤ condicionant el seu missatge?
R. M¨¦s que el format, la idea que tinc jo preconcebuda de televisi¨®, del que ¨¦s la televisi¨® p¨²blica. Que potser no... B¨¦, he portat Yung Prado, un discj¨°quei d¡¯electr¨°nica de T¨¤rrega que segurament no tornar¨¤ a trepitjar TV3.
P. Potser ¨¦s modern i actual reivindicar la veterania?
R. ?s clar. El problema ¨¦s que tinc carta blanca per¨° no s¡¯est¨¤ fent res m¨¦s de cultura a TV3, m¨¦s enll¨¤ de les peces dels telenot¨ªcies.
P. ?s l¡¯¨²nic programa de cultura a TV3. Sent un pes gran?
R. I tant. ?s que l¡¯Eva Baltasar, m¨¦s enll¨¤ que la pugui entrevistar l¡¯Anna Guitart o li facin una pe?a al TN, no t¨¦ m¨¦s espai. Se m¡¯obre un ventall... Penso que he de buscar l¡¯equilibri entre el que m¡¯agradaria a mi i el que ¨¦s rellevant en el panorama cultural catal¨¤. Veig que estic sortint molt de la meva zona de confort. Per¨° el Josep Abril ¨¦s perqu¨¨ me¡¯l vaig trobar a l¡¯In-Edit i em va caure tan b¨¦ i li vaig veure tant flow, que vaig pensar que volia que m¡¯expliqu¨¦s tot el que sap de moda.
¡°Penso que he de buscar l¡¯equilibri entre el que m¡¯agradaria a mi i entre el que ¨¦s rellevant en el panorama cultural catal¨¤¡±
P. Continua sent la que cobra menys de les seves amigues, com va dir una vegada?
R. Ho he millorat per¨° perqu¨¨ segueixo fent sis coses alhora. A Nervi estic a mitja jornada per poder fer la resta. No deixo res perqu¨¨ encara no estic en el punt de poder fer una sola cosa. Busco l¡¯equilibri entre diferents pagadors i sous, per¨° visc molt m¨¦s tranquil¡¤la. El nivell de tensi¨® i ocupaci¨® d¡¯horaris d¡¯abans no t¨¦ res a veure amb ara.
P. No pot dir que no perqu¨¨ encara t¨¦ por de passar de moda?
R. No ¨¦s una por, ¨¦s una realitat. Vindran altres persones i altres formats. Les tardes de TV3 podrien estar ara mateix presentades per Mari Pau Huguet. T¨¦ tota la vitalitat, coneixement i expertesa per seguir fent les tardes, per¨° no les fa.
P. Precisament, les tardes acaben de quedar lliures...
R. Mari Pau escalfa...
P. No, no, Andrea escalfa...
R. M¡¯encantaria fer un m¨¤ a m¨¤ amb la Mari Pau Huguet. M¡¯encantaria. Seria un somni.
P. Com serien les seves tardes de TV3 ideals?
R. Jo ho portaria tot a cultura i societat. Per¨° ¨¦s un regal enverinat, perqu¨¨ ¨¦s competir amb una tarda de hienes... Per¨° s¡¯ha fet, El Club era aix¨° i J¨²lia Otero tamb¨¦.
P. No ha mencionat la reina dels magazins de TV3...
R. Mira, la Melero ¨¦s una aut¨¨ntica jabata de la televisi¨®. Ens va entrevistar per Nervi i vaig al¡¤lucinar com ho controlava tot. Jo aniria a cada departament de TV3 a aprendre com ho fan.
P. Est¨¤ gaire fascinada per la tele?
R. S¨ª, ¨¦s que jo m¡¯havia pensat que era una bona conversadora i m¡¯he adonat que era el format. La r¨¤dio ¨¦s molt resultona. A la televisi¨® no estic aconseguint que la gent se¡¯m relaxi.
¡°Nosaltres tamb¨¦ ens hem flipat. Hem aconseguit espai fent periodisme del jo¡±
P. Li agrada m¨¦s que li diguin prescriptora cultural o influ¨¨ncer?
R. Entenc que s¨®n conceptes ¨²tils per a la gent de comunicaci¨®. Quan passes els 10.000 seguidors a Instagram comences a rebre tot de propostes. Algunes que no tenen res a veure amb el meu perfil. Hi ha una p¨¨rdua d¡¯identitat i uns n¨²meros, i em fan propostes molt esbojarrades, com vendre col¡¤laboracions de productes familiars d¡¯un supermercat. No ho entenc...
P. Quines s¨®n les que li interessen?
R. Molta gent m¡¯utilitza com a nota de premsa. Grups de m¨²sica, de teatre, editorials petites. M¡¯envien maquetes i propostes i aix¨° em va fant¨¤stic. Jo soc la primera que faig producci¨® per Instagram.
P. Entre les feines que fa ara, hi ha una columna a Eldiario.es.
R. Ho estic passant molt malament. Tenia pendent escriure i volia fer-ho, per¨° ¨¦s un sacrifici molt gran. Quin mal de tot i quines inseguretats tinc. ?s complicat. Vaig dir que s¨ª per posar-me a prova. Per¨° m¡¯agrada que sigui bidireccional, hi ha conversa amb els lectors. Aix¨° ho trobo a faltar a la televisi¨®, i ho trobo a faltar pel fet de no tenir xarxes pr¨°pies.
P. Els que la seguien abans no la segueixen a Nervi?
R. S¨ª que em segueixen alguns. Una noia de Col¨°mbia em va dir que est¨¤ mirant Nervi i aprenent catal¨¤, i noies joves tamb¨¦ m¡¯han dit que el miren.
P. Com veu la bombolla del p¨°dcast? Va agafar la bona onada.
R. M¨¦s que bombolla, ¨¦s una estepa plena de p¨°dcasts. Els matarem nosaltres mateixos i el problema ¨¦s la viralitat i els reels. Els reels es carregaran els formats. Fem programes pensats per ser gravats en v¨ªdeo. Per buscar el tall bo. Tot s¨®n c¨¤psules de v¨ªdeo.
P. Els reels acabaran amb els p¨°dcasts?
R. A vegades no saps si darrere del reel hi ha un p¨°dcast. Encara que m¡¯interessi molt el reel no vaig a buscar el p¨°dcast. Penso que all¨° ¨¦s el millor que s¡¯ha dit. Hem perdut la intenci¨® de portar la gent al format original. Estic conven?uda que hi ha molta gent que creu que veu coses i nom¨¦s veu reels.
P. Quina ¨¦s la proposta m¨¦s boja que li han fet?
R. Llibres que estan molt a prop de l¡¯autoajuda, i em pregunto quin missatge projecto. Moltes coses de desamor i d¡¯¨¨xit...
P. Ha sigut transparent? Hi ha periodistes que nom¨¦s venen grandeses.
R. Per¨° nosaltres tamb¨¦ ens hem flipat. Sort¨ªem de la facultat de periodisme amb unes nocions molt clares que el periodista no ¨¦s la not¨ªcia, que sempre est¨¤ al darrere, i despr¨¦s de fer feines qualssevol, quan aconseguim un micro i espai, ¨¦s perqu¨¨ fem un nou periodisme que ¨¦s el periodisme del jo. Parlem del que fem, el que ens agrada, les nostres viv¨¨ncies... i aix¨° comen?a a agradar. Per¨° arriba un punt en qu¨¨ ens hem de comen?ar a inventar la nostra vida perqu¨¨ hem d¡¯omplir un p¨°dcast. I aix¨° se¡¯ns ha girat en contra. I per aix¨° quan vaig a la televisi¨® m¡¯autocensuro i em dic que a la gent no li importa gens qu¨¨ he llegit o qu¨¨ he fet. Em noto que a vegades escric el gui¨® i m¡¯he de dir que aquest programa no va de mi, que ¨¦s un espai cultural i ¨¦s un servei p¨²blic. Per¨° a la vegada es continua buscant, perqu¨¨ es vol una agenda de prescripci¨® pr¨°pia. Jo he venut aquesta periodista, soc la periodista del jo.
P. ?s una mica esgotador?
R. ?s esgotador i dissocial. Entro en dilemes de per qu¨¨ entrevisto Josep Abril. Per qu¨¨ t¨¦ rellev¨¤ncia o per qu¨¨ em va caure en gr¨¤cia? Acabes perdent el focus del que s¡¯ha d¡¯explicar i des d¡¯on. Com que m¡¯he venut com aquesta persona i a la meva audi¨¨ncia suposadament li interessa saber qu¨¨ llegeixo o qu¨¨ no, sento que no puc perdre aix¨°. S¨¦ que mai ser¨¦ una Agn¨¨s Marqu¨¨s, rigorosa, perfecta. Costa molt tirar enrere un cop ja has parlat de tu. Crec que va ser la manera de trobar una escletxa.
P. Les golfes continua sent el seu p¨°dcast de refer¨¨ncia?
R. No escolto cap p¨°dcast. Escolto coses puntuals, vaig picotejant, no estic subscrita a res. Em passa amb la televisi¨®, tamb¨¦. Miro un primer cap¨ªtol de moltes coses i no segueixo.
P. No fidelitza res?
R. En format p¨°dcast i televisiu no estic casada amb res. Em sap greu, per¨° estic esgotada com a espectadora. Jo mateixa no espero que la gent es miri cada Nervi. La meva idea ¨¦s anar ca?ant persones diferents en funci¨® de l¡¯entrevistat. ?s que hi ha tantes coses que ¨¦s impossible.