Un pla per combatre la pobresa energ¨¨tica entre les persones en situaci¨® de vulnerabilitat
El Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya promou un ambici¨®s programa pilot contra la pobresa energ¨¨tica que combina millores en el consum energ¨¨tic de les llars i acompanyament a la ciutadania en risc d¡¯exclusi¨® social
L¡¯informe de 2023 del S¨ªndic de Greuges apunta a una conclusi¨® preocupant: la pobresa energ¨¨tica est¨¤ augmentant de manera significativa a Catalunya a conseq¨¹¨¨ncia d¡¯esdeveniments recents com ara la invasi¨® d¡¯Ucra?na. El citat estudi conclou que el 9,4% de la ciutadania t¨¦ problemes per pagar a temps els seus subministraments i que el 19,2% no pot mantenir el seu habitatge a la temperatura adequada durant els per¨ªodes de m¨¤xima tensi¨® clim¨¤tica que es registren a l¡¯estiu o l¡¯hivern.
M¨¦s encara, el 12,9% de les llars han de destinar una part desproporcionadament alta dels seus ingressos a pagar els serveis energ¨¨tics b¨¤sics i el 5,2% tenen consums totals molt per sota dels m¨ªnims imprescindibles per a garantir un cert grau de confort clim¨¤tic en circumst¨¤ncies adverses. El S¨ªndic ha identificat un seguit de grups demogr¨¤fics entre els quals el risc de pobresa energ¨¨tica est¨¤ ara mateix molt per sobre de la mitjana. ?s el cas de la poblaci¨® d¡¯origen estranger (33,5%) o de les persones que es troben a l¡¯atur (30,9%).
Amb l¡¯objectiu de contribuir a resoldre l¡¯abans possible aquesta preocupant situaci¨®, el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya ha desenvolupat un programa pilot contra la pobresa energ¨¨tica que combina millores en el consum de les llars amb un complet protocol d¡¯intervenci¨® social. La iniciativa se centra en persones en risc d¡¯exclusi¨® que resideixen en habitatges p¨²blics. Inclou, entre altres mesures, ajuts per a la rehabilitaci¨® i la millora de l¡¯efici¨¨ncia energ¨¨tica dels immobles, aix¨ª com l¡¯acompanyament social de les persones afectades.
Un total de 2.000 unitats familiars s¡¯han acollit al projecte. Aquest compta amb una dotaci¨® d¡¯11 milions d¡¯euros procedents del Mecanisme de Recuperaci¨® i Resili¨¨ncia de la Uni¨® Europea i s¡¯ha dut a terme mitjan?ant la Direcci¨® General d¡¯Acci¨® C¨ªvica Comunit¨¤ria, en conveni amb el Ministeri d¡¯Integraci¨®, Seguretat Social i Migracions
Un projecte amb potencial transformador
Ara com ara, s¨®n un total de 2.000 les unitats familiars catalanes que s¡¯han acollit al projecte. Aquest compta amb una dotaci¨® d¡¯11 milions d¡¯euros procedents del Mecanisme de Recuperaci¨® i Resili¨¨ncia de la Uni¨® Europea i s¡¯ha dut a terme mitjan?ant la Direcci¨® General d¡¯Acci¨® C¨ªvica Comunit¨¤ria, en conveni amb el Ministeri d¡¯Integraci¨®, Seguretat Social i Migracions. Totes les persones participants viuen als pisos que administra l¡¯Ag¨¨ncia de l¡¯Habitatge de Catalunya (AHC), una de les entitats que col¡¤laboren amb el projecte. De manera complement¨¤ria, s¡¯ha assistit a m¨¦s de 1.000 fam¨ªlies en els tr¨¤mits per a l¡¯obtenci¨® de l¡¯Ingr¨¦s M¨ªnim Vital (IMV) i s¡¯han pres mesures concretes per trencar amb les situacions d¡¯a?llament social que pateixen 400 d¡¯aquestes llars.
Fonts del Departament de Drets Socials destaquen que el programa preveu tamb¨¦ un mecanisme d¡¯avaluaci¨® de l¡¯efic¨¤cia de les mesures, atenent tant als resultats concrets com a la seva relaci¨® entre costos i efectes. Amb la informaci¨® recollida, el Departament s¡¯est¨¤ nodrint de dades qualitatives d¡¯impacte que permetran orientar futures actuacions p¨²bliques contra el greu problema que suposa la pobresa energ¨¨tica.
Consells pr¨¤ctics per conservar el confort t¨¨rmic als mesos d¡¯estiu (i estalviar diners)
El Departament de Drets Socials ha fet pública una guia exprés amb indicacions orientades a controlar els consums i protegir-se dels efectes adversos de les altes temperatures entre juny i setembre. Aquestes són les principals:
• Cal tancar persianes, porticons o tendals per impedir que el sol entri directament als habitatges.
• Les finestres dels extrems de la casa s’han d’obrir a primera hora del matí o durant la nit per mirar de garantir una ventilació i refrigeració adequades.
• Per estalviar electricitat, és imprescindible ajustar la potència contractada a les necessitats reals. Els webs de l’administració catalana ofereixen una calculadora de potència que pot ser molt útil per ajustar de manera òptima aquests paràmetres.
• Si s’ha contractat una tarifa de preu variable, és important consultar a Internet com canvien aquestes tarifes en funció de les diferents franges horàries.
• Convé acollir-se, sempre que sigui possible, a opcions com la tarifa Preu Voluntari per al Petit Consumidor o consultar si es compleixen els requisits per optar al bo social.
• En el cas del consum de gas, contractar la tarifa TUR pot implicar un estalvi considerable.
• Si a la llar hi ha més de tres persones empadronades, s’ha de comunicar a la companyia subministradora d’aigües per què adeqüi els trams de la factura. Alguns ajuntaments ofereixen, a més, bonificacions al consum d’aigua.