¡®Del fandom al troleig¡¯: joves, est¨²pides i felices a la Sala Beckett
La salut mental, el feminisme, les mommy issues o el canvi clim¨¤tic s¨®n parodiats sense pietat per Berta Prieto, que amb el seu alter ego Paula Mir¨® ens ve a dir que els est¨²pids s¨®n molt m¨¦s feli?os
Les generacions acostumen a definir-se amb lletres (X, Y, Z¡) o categories: tenim els boomers o fills del baby boom, servidor pertany a la ¡°generaci¨® Erasmus¡±, i llavors hi ha la ¡°generaci¨® extraescolar¡±. Berta Prieto ¨¦s una creadora de vint-i-sis anys que, tot i la seva rabiosa joventut, ja ha estrenat diversos espectacles amb la seva companyia Las Chatis de Montalb¨¢n i s¡¯autoproclama orgullosament ¡°la nena mimada de la Sala Beckett¡±. Molts la van con¨¨ixer amb Autodefensa, la (imprescindible) s¨¨rie de Filmin que va crear amb la seva amiga Bel¨¦n Barenys i Miguel ?ngel Blanca. Ara est¨¤ sacsejant l¡¯avorrit i previsible panorama esc¨¨nic catal¨¤ amb Del fandom al troleig. Una s¨¤tira del bla bla bla. Un t¨ªtol que no ¨¦s gens catchy per a un espectacle divertid¨ªssim.
Intel¡¤lig¨¨ncia, humor i una an¨¤lisi sociol¨°gica molt esmolada recorren aquest muntatge escrit i dirigit per Prieto: som davant d¡¯una reivindicaci¨® de l¡¯estupidesa i la felicitat que comporta davant de la pressi¨® contempor¨¤nia d¡¯haver d¡¯estar sempre a l¡¯al?ada. Amb el p¨²blic assegut a dues bandes en unes grades sense butaques (escenografia de Paula Gonz¨¢lez), assistim a un espectacle que reuneix la gracieta amb la cr¨ªtica social, la par¨°dia amb la reflexi¨® existencialista, el circ rom¨¤ amb la galeria d¡¯art conceptual. La inesperada profunditat del mem. Fent servir els codis del musical (fant¨¤stiques can?ons de Barenys), la farsa o la performance, el muntatge est¨¤ protagonitzat per cinc magn¨ªfiques actrius que parodien l¡¯overthinking i el silly privilege de la nostra ¨¨poca. S¨®n aquestes: la joven¨ªssima Roser Dresaire amb el seu tut¨², Laura Roig i la seva euf¨°ria descerebrada, la cineasta Irene Moray i la seva catifa vermella port¨¤til, Bel¨¦n Barenys i el seu home curtet (personatge que mereix un spin off) i la c¨°mica Judit Mart¨ªn, la m¨¦s veterana del grup, que ens regala un final ¨¨pic entre aquesta bogeria de perruques i lluentons.
La salut mental, el feminisme, les mommy issues o el canvi clim¨¤tic s¨®n parodiats sense pietat per Prieto, que amb el seu alter ego Paula Mir¨® ens ve a dir que els est¨²pids s¨®n molt m¨¦s feli?os. La gimnasta Simone Biles, els llibres d¡¯Anagrama o una periodista cultural que sintetitza tots els mals del nostre temps conviuen alegrement en aquest espectacle extravagant que reivindica una veritat com un temple: tots volem ser artistes i, en realitat, tots podem ser artistes.